Ha valgut la pena la renovació del Reglament d’Instal•lacions de Protecció Contra Incendis?

Som molts els professionals del sector de les instal·lacions que anhelàvem la renovació de l’antic reglament d’incendis, un reglament que sembrava dubtes en aspectes tècnics rellevants com les pressions del disseny pel càlcul d’una xarxa de boques d’incendis, quina pressió havia de llegir el manòmetre d’una BIE per rebre el seu correcte funcionament o, inclús, el manteniment a realitzar en una instal·lació d’aigua nebulitzada, instal·lació no contemplada per l’obsolet reglament.

Tot i que amb aquesta primera lectura del reglament, us desvelem si han estat resoltes o no, aquelles preguntes que ens formulàvem. Creieu que hauran resolt tot els aspectes?

El BOE, del passat 12 de juny de 2017, ha publicat el Real Decret 513/2017, del 22 de maig, pel que s’aprova el Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis, un reglament que derroga al del Real Decret 1942/1993 i que, degut als diferents avenços tecnològics i normatius, necessitava aquesta nova versió que entrarà en vigor sis mesos després de la seva publicació al BOE.

Aquest nou reglament s’estructura en un primer bloc de sis capítols, format per vint-i-tres articles definint els aspectes més burocràtics, i un segon bloc, amb tres annexos amb els aspectes tècnics en el disseny, la posada en servei i el manteniment de les instal·lacions contra incendis.

En el primer bloc, observem canvis substancials amb novetats com la inclusió del disseny de les instal·lacions, requisits de marcat CE, que les empreses instal·ladores i mantenidores disposin d’un certificat de gestió de qualitat, que es regulin els processos del projecte, la posada en servei i manteniment, o es contemplin les inspeccions periòdiques que han de realitzar les instal·lacions de protecció contra incendis.

En el segon bloc, format pels annexes, s’endinsen en la vessant més tècnica i es defineixen les seves característiques i altres aspectes importants de les instal·lacions i conversació. A continuació destaquem alguns dels aspectes tècnics interessants dividits en els diferents camps d’actuació:

Disseny i Projecte:

  • El sistema de detecció i alarma d’incendis s’unifica en un sol capítol i s’actualitza el llistat de normes UNE d’aplicació.
  • S’actualitzen les normes d’aplicació pels sistemes d’hidrants, ruixadors automàtics i d’aigua polvoritzada, extinció per pols i extinció per agents gasosos.
  • S’inclouen els extintors mòbils, els sistemes fixos d’extinció d’aerosols condensats, els sistemes d’aigua nebulitzada, sistemes pel control de fum i calor, les mantes ignífugues i la il·luminació d’emergència.
  • S’estableixen les condicions de disseny de les boques d’incendis equipades incorporant les d’alta pressió.
  • S’han modificat altures per l’emplaçament de BIE/Extintors.
  • S’estableixen les condicions d’instal·lació de columna seca i hidrants, i s’inclouen els sistemes de senyalització luminescent.
  • En els sistemes d’extinció per espuma física, es contemplen baixa, mitjana i alta expansió i se citen les normes d’aplicació.

Posada en Servei

  • Boques d’Incendis Equipades. Per fi s’expressa d’una manera concisa les pressions a llegir a l’entrada de la boca d’incendis, amb les 2 BIEs hidràulicament més desfavorables en funcionament, sent d’un mínim de 3 kg/cm2 i un màxim de 6kg/cm2 per a les BIE-25 que podem trobar-nos en instal·lacions habituals. Recordem que l’anterior reglament no indicava la pressió a l’entrada, sinó el que hi ha a la punta de la llança, amb la que (com molts recordareu) fa uns anys havíem de contactar amb els diferents fabricants per sol·licitar els seus assajos i establir una pèrdua de càrrega mitjana per les diferents qualitats de BIEs.
  • Es defineixen alguns paràmetres per l’aigua nebulitzada ja que, com recordareu, l’antic reglament només tractava l’aigua polvoritzada.
  • S’afegeix l’enlluernament d’emergència referencial al Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió a la ITC –BT-28 d’Instal·lacions en locals de pública concurrència.
  • S’indiquen les característiques que han de reunir els sistemes de senyalització luminescent.
  • Respecte a les proves d’estanqueïtat de xarxes hidràuliques per les boques d’incendi equipades, contínua sent de 10 kg/cm2 i, per columna seca, de 15 kg/cm2. La resta d’instal·lacions segons les normes d’aplicació.

Manteniment d’Instal·lacions

El manteniment preventiu obligatori també ha sofert canvis importants que obligaran a revisar amb detall les bases de dades de manteniment, les indicacions en els softwares de Facility Management, els plecs de manteniment i els contractes d’aquests serveis.

  • Els sistemes d’extinció mitjançant ruixadors automàtics han de passar inspecció cada 10 i 25 anys.
  • La vida útil dels detectors d’incendis i les senyals luminescents seran les que estableixi el fabricant i un cop transcorreguda, es procedirà a la seva substitució. En el cas que no s’estableixi una vida útil, es considerarà de 10 anys.
  • Es defineix més detalladament els manteniments preventius del sistema de detecció i alarma d’incendis i s’afegeix una revisió semestral.
  • S’afegeixen els sistemes d’aigua nebulitzada i aerosols condensats en els sistemes fixes d’extinció.
  • S’afegeix revisió semestral en sistemes fixes d’extinció d’incendis i en proveïment d’aigua contra incendis.
  • S’afegeix un  nou sistema pel control de fums i calor (revisions trimestrals, semestrals i anuals).
  • S’afegeixen noves revisions de manteniment preventiu anual i quinquennal pels hidrants.
  • S’afegeix una nova periodicitat quinquennal per columna seca.
  •  Els sistemes fixos d’extinció contra incendis reben una nova revisió quinquennal.
  • S’afegeix una revisió anual de la senyalització luminescent.

Per últim, en el cas d’algunes de les UNEs recollides en l’apèndix de l’Annex 1 del reglament, editi modificacions posteriors i no disposi de resolució de la Direcció General d’Indústria que les actualitzi, s’entendrà que també compleix les condicions reglamentàries la posterior edició de la norma, si aquesta no modifica aspectes bàsics i es limiti a actualitzar assajos o a incrementar la seguretat.

En resum, una bona neteja de cara i actualització a les noves tecnologies, a un obsolet reglament de protecció contra incendis.

Aprofitem per animar-los a que ens deixeu els vostres comentaris sobre que us ha semblat aquest nou reglament d’incendis. Li atorgueu el vostre segell d’aprovació?

Rubén Sánchez

Commissioning i Consultoria de Facility Management

TEST JG

  • Etiquetes

  • Arxiu