Commissioning: Bridging the Gap

Durant els últims anys, a partir de la proliferació a Espanya dels diferents sistemes de certificació importats de la cultura anglosaxona (com poden ser la certificació LEED del Green Building americà o la certificació BREEAM), s’està imposant la figura del Commissioning en el sector de la construcció.

 

Però, què és el Commissioning?

Segons la definició donada per ASHRAE (American Society of Heating, Refrigeration, and Air-Conditioning Engineers) Guidelines O-2005, el Commissioning és “el procés sistemàtic per a assegurar que les instal·lacions estan pensades, dissenyades, instal·lades, provades i mantingudes segons els requeriments de la propietat i de disseny”.

El Commissioning és doncs, en essència, un procés de control de la qualitat sobre els objectius del projecte. Aquest control de qualitat aporta eficiència i garantia d’èxit, evitant costos innecessaris i aconseguint que el producte final (el nou edifici) compleixi amb les màximes expectatives i necessitat dels propietaris i usuaris finals, assegurant una perfecta coordinació entre els diferents actors presents durant el procés de conceptualització, disseny, licitació, construcció, posada en servei i ocupació del nou edifici.

Si fem una mica d’història, el Commissioning neix a la indústria naviliera americana, durant els anys 60. Quan un vaixell és construït, es posa a prova navegant un any amb una tripulació experimentada que posarà a prova la totalitat dels sistemes del vaixell, per detectar els possibles problemes que pugui tenir el vaixell. A partir de final dels anys 70 i principis dels 80, aquesta metodologia es va anar implantant a l’enginyeria de construcció. L’objectiu era el d’assegurar que els edificis es construïen i funcionaven segons les especificacions del client i amb una màxima eficiència a nivell de confort, seguretat i consum energètic (electricitat , gas, etc.) o uns altres consumibles (per exemple aigua).

L’aplicació d’aquest procés a la construcció de nous edificis va ser a causa dels problemes observats en el disseny, construcció i engegada aquests. Es va comprovar que es necessita una figura capaç d’unir als actors presents en el procés. A més aquesta nova figura havia de ser una figura independent, sense interessos relacionats amb la resta de participants en el projecte i que aconselli al propietari de l’edifici des d’un punt de vista tècnic.

 

Principals problemes observats als edificis sense Commissioning

  • Equips i instal·lacions que operen amb poca eficiència energètica, amb consums excessius d’electricitat i gas amb el consegüent augment d’emissions de gasos contaminants.
  • Augment de fallades en el funcionament dels equips i sistemes a causa de fallades de funcionament prematures, augmentant el manteniment correctiu i fins i tot el substitutiu.
  • Baixa qualitat ambiental als edificis causant queixes dels usuaris o arrendataris, fins i tot provocant un mal ambient a l’entorn de treball o l’absentisme laboral.

 

Tipus de Commissioning

Commissioning de Nova Construcció: Aplicar els procediments de commissioning als edificis de nova construcció, començant a l’etapa de disseny fins a l’etapa de postconstrucció, assegurant la qualitat, la coordinació i la correspondència durant totes les etapes intermitges.

Retrocommissioning: És l’aplicació del mateix procés als edificis existents, en els quals durant el seu període de construcció no es va realitzar cap procés de commissioning. Cerca la millora en el funcionament de les instal•lacions de l’edifici i la gestió dels mateixos, optimitzant-ne el funcionament i l’eficicència.

Recommissioning o Ongoing Commissioning: Es realitza en els edificis on ja s’ha realitzat un commissioning durant la seva construcció i es vol comprovar el seu correcte funcionament i gestió. És habitual que durant el commisiong de nova edificició es realitzi un pla de recommissioning per dur-lo a terme després de cinc anys.

 

Commissioning en edificis de Nova Construcció

Actualment, el Commissiong ha evolucionat fins convertir-se en un assessor independent per una propietat que vulgui construir un edifici nou. La idea és ser el pont d’unió enetre la totalitat dels actors que participen en el disseny, la construcció i l’ocupació d’un nou edifici. És en aquest punt on es troba la principal diferència entre l’antic control de qualitat i el Commissioning. L’objectiu del commmissioning és començar el treball de planificació de l’edifici i acabar-lo un cop el usuaris ja hagin ocupat l’edifici i s’hagic comprovat que la totalitat dels sistemes instal·lats funcinonen correctament, tal i com van ser pensats i dissenyats, de forma eficient i assegurant el màxim confort pels usuaris.
El commissioning ha de ser liderat per un Agent de Commissioning (CxA en anglès). Aquest ajuda a la propietat a redactar quines són les necessitats que ha de complir l’edifici a construir, comprovat que han estat resoltes les necessitat de l’etapa de disseny (pensat com es conduirà i mantindrà l’edifici un cop estigui acabat), assegurar que l’execucció de les instal·lacions és adequada i l’especificada durant el disseny, que els equips instal·lats funcionen de manera correcta i eficient, tant a nivell individual com col·lectivament, que l’obra s’acaba en el temps previst amb el menor número de canvis possibles i respectant sempre les idees del clients, que els gestors i les mantenidores de l’edifici reben la formació adient per poder conduir l’edifici de manera eficient i finalment, que es comprova que l’edifci funciona perfectament després d’un determinat temps dins de la garantia d’obra.

 

Principals objetius del Commissioning

  • La qualitat i l’eficiència del projecte
  • La correcta definició i control dels objectius
  • La correlació entre objectius i disseny
  • El control del procés de licitació
  • El control a la inspecció i verificació a l’obra
  • La garantia de correcte funcionament de l’edifici

 

Etapas del Commissioning

A continuació se descriuen les principals etapes del commissioning:

esquema catala

i. Etapa PREDISSENY I DISSENY

Un dels punts més important del Commmissiong és la contractació del mateix durant la primera fase de disseny d’un edifici. És extremadament important que el CxA aconselli la propietat sobre com vol que sigui el nou edifici (sobretot si a la propietat li manca un component d’alt nivell tècnic) i que a més sigui contractat directament per ella. El CxA cal que s’asseguri que els requeriment exigits per la propietat poden ser aconseguits i quina és la millor manera i més eficient per aconseguir-los. Es recomana la realització dels Requeriment de Projecte del client (Owner Project Requirements _OPR de l’anglès), on es detallen els principals objectius del nou projecte.

Després d’aquesta primera fase, l’enginyeria de disseny començarà a dissenyar l’edifici. S’establiran les Bases de Disseny (Basis of Design_BDO de l’anglès). Amb aquest docuement i l’OPR, el CxA prodrà comprovar com l’enginyeria de disseny ha solucionat els requeriment bàsics de la propietat. En el fons, aquests dos documents són les dues cares d’una mateixa moneda que, al ajuntar-se, han de coincidir perfectament. A més, cal assegurar que les instal·lacions poder ser posades en servei de manera eficient i que el futur manteniment sigui l’adient. El CxA ha de començar a planificar i dissenyar les proves finals (Integrated System Testing _ IST) de les instal·lacions, on es provarà el conjunt de les instal·lacions, i un cop estiguin acabades, la posada en servei i l’equilibrat de les mateixes per separat.
Un cop finalitzat el disseny de les instal·lacions d’un edifici o durant el mateix, es recomana realitzar per part del CxA una revisió del projecte, emfatitzant les instal·lacions energètiques per assegurar una perfecta eficiència en el seu funcionament, la possibilitat de la posada en servei de cadascuna de les instal·lacions i la facilitat de realitzar-ne la gestió i el manteniment un cop construït l’edifici.
Finalment, és importanta assenyalar el paper del CxA durant la realització dels documents per licitar l’obra. Cal assegurar que la totalitat de les especificacions corresponents a les seves tasques estan perfectament indicades i són clares. Per exemple, cal assegurar la inclusió de les especificacions del control de l’execució, el control de material i la posada en servei, definint les responsabilitat de cada participant.

 

ii. Etapa de CONSTRUCCIÓ

Un cop començada l’obra, el rol del CxA és d’assessor dels actors principals, assegurant un èxit total de les operacions dutes a terme, acomplir les diferents fites temporals definides durant la planificació de la construcció. A més, ha de portar un control dels diferents canvis que es realitzin al projecte inicial, assegurant que els requeriments exigits per la propietat es compleixin tant des d’un punt de vista econòmic com d’eficiència energètica.

L’agent de Commissioning definirà les diferents proves a realitzar als equips instal·lats. Per a definir d’aquestes proves, l’agent de commissioning haurà de provar els diferents equips tant de manera individual com conjuntament amb la totalitat de les instal·lacions, tenint en compte les possibles interaccions entre equips o instal·lacions. Al tenir una visió global del projecte, podrà coordinar els diferents instal·ladors i les interaccions entre ells durant la realització de les proves, definint les proves integrals (IST) on es provaran les instal·lacions en la seva màxima capacitat i amb un funcionament real.

També definirà, planificarà i coordinarà les proves estacionals. Per comprovar el funcionament ideal de l’edifici, es planificaran noves proves amb un règim de funcionament diferent a l’inicial: estiu si les proves inicials es van fer durant l’hivern i viceversa.
És important assenyalar que el CxAEs important assenyalar que el CxA guiarà, coordinarà i observarà les proves, però l’obligació de realitzar-les i la posada en servei és de l’instal·lador (o empresa que es designi), sempre sota la seva supervisió. El CxA serà un guia durant el procés, validant i observant quan ho cregui convenient les proves més importants de les instal·lacions.

Finalment, el CxA redactarà l’informe final de Cx, documentant tot el procés, monitoritzant les possibles fallades de funcionament de la instal·lació i proposant solucions i assegurant que la totalitat de la documentació de final d’obra està completa (documentació as-built, fitxes tècniques i manuals dels equips instal·lats , etc.)

És important assenyalar que en aquesta etapa és on és més difícil la implantació del Cx en el nostre país. El CxA ha de fer veure als instal·ladors que no és el policia que els vigila, sinó més aviat un col·laborador per facilitar-los la feina i fer que tot el procés transcorri de manera controlada i eficient, estalviant temps i facilitant la comunicació amb la direcció facultativa i la propietat.

iii. Etapa de POSTCONSTRUCCIÓ

Una cop finalitzada l’etapa de construcció no acaba la feina. El CxA ha de fer de pont entre els diferents actors que han participat durant el procés de construcció de l’edifici (constructora, instal·lador, direcció d’obra, etc.) i els gestors i mantenidors de l’edifici. D’aquesta manera, s’assegura un traspàs d’informació correcte i que les instal·lacions estiguin sempre funcionant de manera eficient i estiguin mantingudes a un nivell excels. És recomenable que el CxA lideri les jornades de training on els instal·ladors i els equips de posada en servei expliquin els secrets de les instal·lacions, el funcionament dels diferents equips de gestió (BMS) i els paràmetres òptims de funcionament.

També és recomanable la realització d’una auditoria postocupacional un any després de l’ocupació de l’edifici. En aquesta auditoria, cal comprovar el funcionament de les instal·lacions, el consum i recollir el feedback dels usuaris respecte el confort.

Finalment es crearà un pla de recommissioning, per a comprovar l’estat i el funcionament de les instal·lacions cada cinc anys.

 

Principals avantatges de la contractació d’un Commissioning

  • Estar involucrat des del primer moment del projecte, assegurant una continuïtat en el mateix.
  • Tenir una visió global de la planificació, disseny i conceptualització de les instal·lacions. El CxA acompanyarà a la propietat durant tot el projecte, inclús un cop finalitzada l’etapa de construcció.
  • Comprovar, millorar i aplicar el disseny de l’edifici, assegurant un consum d’utilitites eficient, reduint l’emissió de gasos i incorporant idees per la posterior gestió i manteniment de les instal·lacions, i millorant la vida útil de les instal·lacions.
  • Planificar, dissenyar i controlar les diferents proves a realitzar als equips instal·lats i la posada en marxa de les instal·lacions, evitant la pèrdua de temps i diners el procés, definint clarament els rols i les responsabilitats de cada un dels actors.
  • Ser un assessor independent de la propietat, des d’un punt de vista tècnic.
  • Minimitzar els canvis de sistemes i instal·lacions durant el transcurs de la construcció.
  • Millorar el confort dels usuaris de l’edifici, un cop finalitzada la construcció del mateix, garantint l’absència de problemes a les instal·lacions i vicis ocults.
  • Assegurar un traspàs perfecte entre la construcció d’un edifici, la posada en marxa, la conducció i el manteniment

 

Pagar una mica més per aconseguir estalvi i eficiència

Segons dades d’un estudi realitzat per l’USBGC i la universitat de Berkeley, els projectes realitzats amb un Commissioning complet aconsegueixen estalviar el doble en el consum d’energia que els projectes sense Commissioning.

Durant la fase de construcció, s’ha comprovat que el Commissioning redueix les ordes de canvi (variants d’obra) en un 87%, reduint els costos totals de construcció entre un 4 i 9% en edifici de nova construcció. (FONT: The Cost of Effectiveness of Commercial Building Commissioning. Lawrence Berkeley National Laboratory)

A més s’aconsegueix una millora en el resultat final, reduint la fallada prematura dels equips instal·lats (prop d’un 30%), millorant el confort dels usuaris finals de l’edifici (prop d’un 45%), disminuir els problemes relacionats amb l’ambient de treball (aproximadament un 25%), incrementar el coneixement del Facility Management i els operaris de manteniment de l’edifici (aprox 60%) i la reducció dels canvis durant el procés de construcció de l’edifici (prop d’un 20%), segons els resultats d’una enquesta realitzada per la universitat de Berkeley. (FONT: Capturing the potential. Evans Mills Ph.D Berkeley University)
A continuació es detallen els resultats obtinguts en l’estudi amb la contractació del Commissioning incorporant els beneficis enumerats pels usuaris/propietaris dels edificis:

grafic catala

Conclusió

Aquests resultats demostren que la contractació d’un Commissioning adequat és la mesura més efectiva per a la reducció del consum d’energia, de costos i d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Com més complex és el projecte, més necessària és la contractació d’un Commissioning, fent-se fonamental en DataCenters, laboratoris i hospitals.
A través dels estudis publicats i l’experiència en la realització i implantació del Commissioning es pot garantir que els propietaris s’asseguren l’obtenció d’un edifici funcionant al màxim de les seves capacitats tècniques, eficient energèticament parlant, amb una menor problemàtica derivada d’una posada en servei deficient (o inexistent en alguns casos), fent més eficaç la posterior gestió de l’edifici (manteniment, training, verificació de la documentació de final d’obra, auditoria postocupacional) i augmentant l’esperança de vida dels edificis i les seves instal·lacions.

 

Jordi Casajuana

Commissioning Manager i consultor en serveis de Facility Management a TEST JG
Consultor a l’enginyeria irlandesa FUSION FM

  • Etiquetes

  • Arxiu