Jornada tècnica Blockchain IFMA Espanya

Autora: Isabel García. Enginyer tècnic industrial.

El passat 20 de juny, en Josep Ortí, en Carlos Valera i jo mateixa, vam tenir l’oportunitat d’assistir a una jornada tècnica, organitzada per IFMA Espanya, sobre l’impacte de la tecnologia i el Blockchain, aplicat al Facility Management i el sector dels serveis.

Aquesta jornada va tenir lloc en les oficines de Steelcase a Madrid. L’esdeveniment va comptar amb les intervencions de Teo Manzano, director de Màrqueting i Desenvolupament de producte de Steelcase; Mónica Viles, Tecnical Executive d’IBM; Víctor Sánchez, Blockchain Specialist a Indra i Pedro Sánchez Álvarez i Víctor Tomás, Business Analytics en CBRE.

¿Què és el Blockchain?

El terme Blockchain és un terme referit a la tecnologia Bitcoin, en la qual la Blockchain és una part integrant d’ella.

Una cadena de blocs (Blockchain), és una base de dades que registra blocs d’informació i els entrellaça per facilitar la recuperació de la informació i la verificació que aquesta no ha estat canviada. Els blocs d’informació es connecten uns amb uns altres i així successivament fins a arribar al bloc d’origen.

La cadena de blocs és emmagatzemada per tots aquells nodes de la xarxa que es mantenen en sincronia amb aquesta. Cada bloc pertanyent a la cadena de blocs, conté informació referent a les transaccions relatives a un període, des del seu origen fins al punt actual. La informació continguda en cada bloc, és registrada de forma segura i verificable i no es pot canviar la data d’entrada de la informació, i qualsevol intent de manipulació quedarà reflectit en ella. El pas d’un bloc a un altre solament es pot realitzar amb el consens de totes les parts integrants.

Simplificant, una cadena de blocs és essencialment un registre digital que és compartit entre moltes parts diferents; solament pot ser actualitzat a partir del consens de la majoria de participants del sistema i, una vegada introduïda, la informació mai pot ser esborrada.

La tecnologia “Blockchain” estalvia temps i costos, redueix els riscos i ofereix una total transparència, atès que una vegada que les parts involucrades en la transacció donen el vistiplau a l’operació aquesta es duu a terme en temps real i utilitzant xarxes consensuades en les quals cadascun dels participants avalen la veracitat de les dades, i la traçabilitat dels mateixos.

Aplicacions

Actualment, la tecnologia “Blockchain” té aplicació en multitud de sectors: transaccions bancàries, transport, pagament en modalitat, immobiliari etc.

Un exemple, en el sector immobiliari, seria el possible ús dels fluxos de contractació en centres comercials o el procés de reserva i compra en habitatges residencials.

La majoria dels ponents van estar d’acord en què la tecnologia “Blockchain” s’acabarà implantant en el sector serveis, tot és qüestió que “algú s’animi”.

Durant la jornada a més, es va fer referència a un article molt interessant sobre aquesta tecnologia, elaborat per ARUP. Per llegir-lo, feu clic aquí.

Conclusions

Tal i com es va comentar a la jornada: “La tecnologia ha vingut per quedar-se i simplificar-nos, en molts casos, tota la nostra activitat. En aquest sentit irromp al nostre mercat, cada vegada més globalitzat, la tecnologia “Blockchain”, una eina que ens permetrà conèixer la situació real, actualitzada i sense possibilitat de manipulació de tot el nostre entorn i en l’àmbit dels negocis, crear un entorn transparent amb la finalitat d’oferir tota la informació necessària per contractar lliurement i a qualsevol moment amb el millor proveïdor i segurament al preu més just”.

Ara bé, jo plantejo una pregunta, serà possible implantar la tecnologia “Blockchain” en el procés constructiu?

 

  • Etiquetes

  • Arxiu